grön baddräkt med korta ben
Föremål
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Dambaddräkt

I Stadsmuseets samlingar finns många olika föremål som berättar om livet som levdes i staden. Det finns exempelvis en baddräkt som museet fått som gåva av Elsa Johansson. Elsa, som var född 1907, kom till Stockholm från Västmanland i början av 1930-talet. Hon fick då plats som husa hos familjen Eworth på Högbergsgatan 28, 4 tr. Evert A:son Eworth var verkställande direktör i AB Arvid Böhlmarks lampfabrik.

Familjen Eworth hade sommarställe i Rönninge och dit skulle Elsa få följa med. Inför avfärden köpte hon en närmast mossgrön baddräkt i ylletrikå i en affär på Götgatan. Baddräkten, som var tillverkad av STAWE TRIKÅ, använde Elsa sedan under flera år. Den har i Stadsmuseets föremålssamling fått inventarienumret SSM 58929.

Badliv i Stockholm
Redan i mitten av 1700-talet fanns ett badhus vid Strömsborg . Ett verkligt friluftsbad fick staden då fabrikören C D Lind lät uppföra ett bad på Riddarholmens strand 1827. I mitten av seklet skaffade simläraren och dansören vid Kungliga Teatern F A Gjörcke badet ett mycket gott rykte. När det nya Strömbadet öppnades 1884 flyttades namnet ”Gjörckes” över dit.

Omkring 1850 uppfördes en bad- och siminrättning för fruntimmer strax norr om Riddarholmen. Länge ansågs det dock okvinnligt att bada kallt. Efter det att den dåvarande kronprinsessan Lovisa tagit sig ett dopp i Riddarfjärden blev dock badandet populärt.

Simpromotionerna var spektakulära evenemang. De promoverade magistrarna erhöll eklövs- och kandidaterna pillövskransar. Särskilda ”magisterbyxor”och ”kandidatbyxor” bars av både män och kvinnor såsom tecken på erövrad magister- och kandidatvärdighet.

Vare sig man kunde simma eller ej blev badandet allt populärare bland både kvinnor och män. Hässelby strandbad öppnades 1913 och dit tog man sig med ångare eller tåg. På 1930-talet blev Stockholm med omnejd en blomstrande trakt för bad och simning. Den lagstadgade semestern 1938 för alla, inklusive industriarbetare, gjorde sitt till. I Vanadislunden öppnades 1938 bassängbadet, som lockade stora skaror av stadens befolkning. Tänk, bara en generation tidigare upprördes känslorna av att herrar och damer hade setts bada samtidigt i Mölle!

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad