Text
Författare: Svedberg. Stadsmuseet i Stockholm

Dödsdansen i månskensnatten på Blasieholmen, vid Kristina Nilssons tredje konsert i Stockholm, onsdagen den 23 september 1885 : anteckningar / af en vid katastrofen närvarande [Svedberg]

Sångerskan Christina Nilsson var en av de mest kända svenskarna i världen på 1800-talet. Hon var stor idol för många och uppträdde inför fullsatta salonger. I september 1885 kom hon till Stockholm för att uppträda. För att ge dem som inte hade råd att betala en biljett en chans att lyssna, gav hon gratiskonserter från Grand hôtels balkong. Tidningarna skrev om henne och om gratiskonserterna. Därför samlades det mycket folk varje kväll på Blasieholmen.
Onsdagen den 23 september hände det som inte fick hända: den stora folkmassan (50 000 personer) trängde på i sin iver att komma långt fram. Ungefär 20 människor klämdes ihjäl i trängseln. Många skadades.

Efteråt riktades kritik mot ordningspolisen i staden. Man tyckte att katastrofen kunde ha förhindrats genom att spärra av området. Christina Nilsson gav välgörenhetskonserter för att samla ihop pengar till offren. En del av skriften skildrar händelsen på vers. På slutet berättar författaren om händelsen samt kritiserar myndigheterna. 7 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad