Bildkonst
Konstnär: Sevenbom, Johan (1721-1784). Stadsmuseet i Stockholm

Utsikt från Logården mot Blasieholmen, kyrkholmen och Skeppsholmen

Konstnär: Sevenbom Johan (1721-1784)
Material och teknik: Olja på duk
Mått i mm: 792x1159

Liksom i målningen Utsikt från Fersenska terrassen mot Skeppsholmen har konstnären valt en trädgård som förgrund. Oftast valde Sevenbom en arbetsplats med mycket människor som förgrund. Denna trädgård kallas Logården och hör till Slottet. Grupper av elegant klädda personer flanerar på grusgångarna mellan parterrens klippta häckar och gräsytor. Vid Skeppsbrokajen och ute på Strömmen ligger en mängd båtar och fartyg.

I detaljbilderna syns tydligt arbetet ute på Clasons varv på Blasieholmen som ligger i bildens mellanplan, längst till vänster. Mellan virkesstaplarna rör sig varvsarbetare och vi ser skroven till två stora fartyg som är under byggnad. Lite längre till höger ses Amiralitetskyrkan av rött timmer, till hälften dold av Skeppsbrons landfäste. Därefter kommer Skeppsholmen med råseglarhuset och det avlånga tyghuset som ursprungligen byggdes som en repslagarbana, därav längden. 

Målningen ingår i den serie om 15 stockholmsutsikter som Sevenbom gjorde för magistratsalen i Gamla Rådhuset (Bondeska palatset). Detta är den enda av målningarna som är målad från en plats inifrån Slottet. Sevenbom hade sitt arbetsrum där, men var det exakt låg är inte känt. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad