I mitten av planschen finns en bild och kring den löper en ram där det finns citat från både bibeln och vetenskapsmän, samt statistik kring brännvin i Sverige, bilden består sedan av ett landskap med fyra byggnader och en drake som har formen av en destilleringspanna där tillverkningen av drycken sker, runtomkring den är det många människor som tar del av brännvinet på bland annat ett värdshus, vissa av dem förs också till fängelset eller dårhuset, medan andra ligger utslagna på marken eller bor i fattighuset.
Bildkonst
Konstnär: Lundquist, Anders (1803-1853), Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Brännvinsdraken. Plansch från 1899 för kampanj mot brännvin.

Brännvinsdraken var under 1800- och 1900-talen en del av Nykterhetsrörelsens kampanj mot brännvin. Enligt Nykterhetsrörelsen visar bilden på planschen vad som händer vid överdrivet alkoholintag.

I Nykterhetsrörelsen kampanj mot brännvin räknades planschen som en del av deras propaganda. Det gjorde att den publicerades i flera versioner, även in under 1900-talet. Första gången en plansch med denna bild gavs ut i Sverige var 1842 och då av konstnären och grafikern Anders Lundquist (1803–1853) efter en tysk förebild.

Just denna plansch gavs ut på E. J. Ekmans förlagsexpedition i Stockholm. Det var nykterhetsvännen och den tidigare prästen Erik Jakob Ekmans (1842–1915) privata förlag som han hade 1888–1904. Under dessa år var han även aktiv i Svenska Missionsförbundet, vilket han var med och stiftade 1878.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad