Ordet kinona betyder kvinna (ofta yngre) och är en stavelsevariant på tjinona. Det är en ombildning av ordet dženo som är romani för man (person) med tillägg av den svenska femininbildande substantivändelsen - (n)a.
På 1800-talet var kinona ursprungligen Stockholmsslang där både positiva och negativa innebörder förekom. Det kunde syfta på någons käresta i form av flickvän eller fästmö, alternativ på gatflicka (prostituerad) eller en konstig kvinna.
På denna målning är kvinnan uppklädd, samt bär hätta och sjal. I kombination med den mörka gränden som visas i bakgrunden syftar ordet kinona i detta fall troligen på en prostituerad kvinna.
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
Erdmann, Axel (1873–1954)
Skapad
1899
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
SSM_100643_0
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.