Tryckt broschyr om Järvabanans utsmyckning
Text
Författare: Jakob Westerlund, Kerstin, Trafikens Konstnämnd. Stockholms stadsarkiv

Järvabanan - konstnärer i arbete

I presentationen "Järvabanan - konstnärer i arbete" från 1975, beskrivs de dåvarande 11 stationernas konstnärliga utsmyckning i ord och bild. 

I broschyren presenteras varje tunnelbanestation och konstnär för sig. På fotografierna syns ofta konstnärerna i arbete nere i berget. Beskrivningarna bygger på intervjuer med de olika konstnärerna som berättar både om idéerna bakom och utförandet av konsten.

Så här säger Nisse Zetterberg, en av konstnärerna bakom Rinkeby tunnelbanestation:

”Järvafältet är ett fornfält, en historisk plats […] I mina guldmosaiker visar jag i förstoring några små oansenliga ting, som man hittat i bronsåldersgravarna vid Rinkeby, och som nu finns bevarade på Stadsmuseet. Ett halssmycke i form av en fågel, ett beslag, litet så det ryms i handen, en tioöringsstor knapp.”  

Järvabanan, även kallad blå linjen, började byggas 1966 och invigdes i augusti 1975. Från början sträckte sig linjen från T-centralen till Hjulsta. 1977 tillkom sträckan Hallonbergen - Akalla samt T-centralen – Kungsträdgården. Ytterligare en sträcka, mellan Västra skogen- Centrala Sundbyberg - Rissne tillkom 1985. 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad