Tryckt verksamhetsberättelse från Stiftelsen Hem för de Elända 1883
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Årsberättelse för Stiftelsen ”Hem för de Elända”

Stiftelsen ”Hem för de Elända” grundades 1882. Syftet var att hjälpa och frälsa fattiga, utblottade och hjälplösa män. Ofta kunde det vara män som hade varit intagna på fängelse men som nu frigivits och saknade både bostad, pengar och arbete.

Verksamheten hade från början två hem för utblottade män, ett på Hornsgatan 73 och ett på Malmskillnadsgatan 41. På hemmen fick de mat, husrum och arbete. I verksamhetsberättelsen kan man läsa att en del av de intagna hade klarat sig bra, medan andra lämnat hemmet frivilligt eller blivit avvisade därifrån på grund av dåligt uppförande. 

 ”Inom nämnda Hem hafva 28 från fängelset frigifna och 2 eljest afsigkomna manspersoner, således inalles 30 skyddslingar, längre eller kortare tid haft vård och sysselsättning. Af dessa hafva under året 10 på egen begäran lemnat Hemmet 4 rymt samt 3 för störande uppförande aflägsnats från detsamma. En och annan af dem hafva genom Guds nåd förbättrats, så att de som nyktra och dugliga arbetare kunnat försörja sig sjelfva.” 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad