Tryckta ordningsregler för boende för fattiga och utslagna män
Text
Författare: Stiftelsen "Hem för de Elända". Stockholms stadsarkiv

Ordningsregler från Stiftelsen ”Hem för de Elända”

I ordningsreglerna från Stiftelsen ”Hem för de Elända” står det noga angivet vad som gällde på de boenden för fattiga män som drevs av stiftelsen. Ett villkor för att få plats på hemmet var att man var helt nykter.

Varje kväll fick de nyintagna männen bada och duscha och därefter fick de låna nattkläder.

”Efter badningen, som oafbrutet försiggår tills en hvar erhållit sitt bad, under tillsyn och ledning af en dertill anställd betjening vid Herberget, ikläder sig hvarje nattgäst uti påklädningsrummet en af Föreståndaren tillhandahållen nattdrägt, bestående af skjorta, benkläder, rock, strumpor och tofflor.”

Efter badet serverades kvällsmål och därefter var det dags för aftonbönen ”[…]hvarefter nattgästerna gå tyst och stilla till hvila på af Föreståndaren anvisade platser."

Klockan sex på morgonen var det dags för nattgästerna att stiga upp för tvättning och därefter morgonbön i matsalen.

"Nattgästerna väckas om morgnarna kl. 6, då de stiga upp och ikläda sig Herbergets nattkläder samt begifva sig i god ordning till badrummet för sedvanlig tvagning af ansigte och händer, hvarefter de i matsalen samlas till morgonbön kl. half 7."

Stiftelsen ”Hem för de Elända” grundades 1882. Syftet var att hjälpa och frälsa fattiga, utblottade och hjälplösa män. Ofta kunde det vara män som hade varit intagna på fängelse men som nu frigivits och saknade både bostad, pengar och arbete. 

 

 

 

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad