Perspektivskiss i blyerts av hörnfasaden på tunt transparent papper som gulnat med tiden.
Ritning
Arkitekt: Josephson, Erik (1864-1929). Stockholms stadsarkiv

Daneliuska huset – ritningar från 1897 (tidiga förslag)

Daneliuska huset vid Stureplan ritades av Erik Josephson 1897-1898 och stod färdigt 1901. Fasad- och planritningarna är förslag från 1897, som senare blev omarbetade. En spännande detalj är att planritningen över bostadsvåningarna 1-3 innehåller både ”herrum” och ”damrum”. På de slutgiltiga bygglovsritningarna från 1898 finns herrummen kvar, men damrummen har omvandlats till sovrum. 

Arkitekten var inspirerad av franska renässansslott och ritade en påkostad och varierad fasad, med hörntorn, småtorn (toureller), burspråk, prydnadsgavlar, takkupor och skulptural utsmyckning. Perspektivskissen över hörnpartiet mot Stureplan är tecknad i blyerts och ger ett livfullt intryck. Fasadritningen mot Birger Jarlsgatan är noggrant ifylld med linjer i tusch och färglagda delar i akvarell. Hörntornet ritades senare om och både utformning och placering av prydnadsgavlar, fönster, burspråk, och takkupor såg något annorlunda ut när huset stod färdigt.

Våningen 1-3 innehåller enorma bostadslägenheter – en per våningsplan – som består av hela 12 rum och kök samt tamburer, passage, skafferi, badrum, toaletter och toalettrum med torrklosetter. I Josephsons planförslag finns två så kallade ”herrum” och två ”damrum”. Herrum var typiska för dåtida större borgerliga hem. Det var familjefaderns egna rum, där han kunde vistas i fred, arbeta och ta emot gäster. Herrummet låg oftast nära tamburen och långt från köksregionen, där tjänstefolket arbetade. Något motsvarande damrum för kvinnan/hustrun brukar inte i att finnas i dåtida planlösningar. 

Idag kallar vi ofta större damtoaletter för damrum, men här fyller damrummet sannolikt samma funktion som herrummet – det vill säga ett rum för kvinnans arbete, vila och samvaro med vänner. På Josephsons planritning ligger både herr- och damrummen mot Birger Jarlsgatan, på vardera sidan om två sängkammare. Damrummen är placerade längst in, i den mer privata bostadsdelen, medan herrummen ligger nära tamburen och det representativa förmaket. Det ena herrummet har dessutom ett eget ”kassahvalf”, något som visar att våningarna ritades för mycket förmöget folk. Kassavalvets placering kan även kopplas till husfaderns roll och ansvar för familjens ekonomi.

Bygglovsritningarna från 1898?

Under ”Mer i Stockholmskällan” finns länk till en post som innehåller Erik Josephsons bygglovsritningar från 1898. Där finns även posten "Daneliuska huset - ritning till paradvåningar på 12 rum och kök" som berättar mer om planlösningen utifrån en våningsplan ur bygglovet 1898.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad