Omslagsbild Vackra dagboken
Litteraturtips
Författare: Liljewall, Britt (f. 1943). Stockholms stadsbibliotek

Vackra dagboken : Carl Henric Robsahms anteckningar från 1830-talet / Britt Liljewall

Inte många människor minns lantbrukaren Carl Henric Robsahm idag. Men han har lämnat något mycket värdefullt efter sig: dagböcker!

Carl Henric Robsahm föddes 1778. Föräldrarna var välbärgade och ägde ett stort hus på Klara norra kyrkogata. De köpte också en gård, Gribbylund i Täby, och den tar sonen senare över.

Under åren 1835-37 skrev Carl Henric Robsahm dagligen ner uppgifter om väder och vind, människor och djur, sjukdomar och olyckor, jordbruket och skörden, vardagsliv och fest. Mycket utspelar sig på gården i Täby men han är också ofta i huvudstaden, ibland tillsammans med sin familj, ibland ensam i affärer.

I Vackra dagboken återges dagboken i sin helhet. Författaren, docent Britt Liljewall, har skrivit utförliga kommentarer och satt in händelserna i ett sammanhang.

Carl Henric Robsahms dagboksanteckningar ger en levande inblick i stockholmarnas liv på 1830-talet, i alla fall de som hade det gott ställt. Carl Henric var ofta på kalas och han verkar speciellt road av maskerader. Här beskriver han en sådan från 1 mars 1836:

War på morgonen hos Artisten Westin. Dinerade på Barnhuskällaren. Om aftonen war med Sjöstedt och hans Son på Masqueraden. På densamma fant jag mig rigtigt road och war quar ända till mot kl. 2 på morgonen, ehuru då jag geck dit, jag ej ämnade quarblifwa mer än några timmar. Denna Masquerade bevistades av 1300 Personer och war den mest lifliga som i Stockholm blifwit gifven på detta Seculum, efter hwad Place Majoren Davel sade mig. Der woro mellan 40 och 50 Caractersmasquer, för det mästa spelade af Theatre Personalen. Uti Domino syntes endast 10 à 12 Karlar och för öfrigt i Swarta Frackar dels med, dels utan Masque. Ingen enda Dame sågs masquerad.
Désirée kom på morgon till Staden och war jämte Lovisa och Directeur Kruses Famille på en Bal uti Kirsteinska huset wid Clara.


Boken innehåller många illustrationer, både foton och andra bilder samt kartor, ritningar och exempel på hur dagboksanteckningarna ser ut i original. Det finns också en text om 1800-talets pengasystem och pengars värde samt ett kapitel om transkribering av äldre text. Boken avslutas med en käll- och litteraturförteckning och en bildförteckning samt en tabell med äldre måttenheter omräknade till nutid. 455 sidor.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad