En stor press som går från golv till tak står framför två fönster. Bakom pressen syns ett rep och en vev som används för att spänna åt den. Väggarna är rosa.
Föremål
Tillverkare: K. A. Almgren sidenväveri & museum. K A Almgren sidenväveri & museum

Redskap för att behandla tyger

Bilden visar en moareringspress på K.A. Almgren sidenväveri & museum. Moareringspressen på bilden är från 1740-talet och kallas ”Stora Olle”. Den stod länge i en verkstad på Tavastgatan. På 1920-talet flyttades den till K.A. Almgren sidenväveri på Repslagargatan.

Pressen användes för att skapa en effekt som kallas för ”vattrad” eller ”moarerad” i tygerna som vävdes på väveriet. Vattring är en effekt som ser ut som att tyget ligger i vatten. För att få till effekten lade man tyger i varmpress mot varandra i flera timmar med hjälp av pressen.

K.A. Almgren sidenväveri grundades 1833, men flyttade senare till nuvarande lokaler på Södermalm. Under 1870-talet var företaget som störst med 288 anställda och 196 vävstolar i fem olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, spolerskor, varperskor, franserskor mm.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad