Målning med reklam i många färger. Arket är svart och husgaveln grå med reklambild i rött, vitt, svart, guld, blått och brunt.
Ritning
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Ritning till reklamskylt för husgavel på Götgatan

Reklamen för Dagens Nyheter var tänkt att fylla en tom husvägg – en brandgavel – till ett stenhus vid Götgatan 39 på Södermalm. Gaveln är vänd mot Björns trädgård och Medborgarplatsen. Ritningen lämnades in i en bygglovsansökan för skyltar år 1940. 

På ritningen syns konturen av husets brandgavel och skylten täcker nästan hela husväggen. Reklamen vill både locka nya prenumeranter, annonsörer och besökare till tidningens filialkontor. På ritningen finns också en anteckning i blyerts om att det är en tillfällig skylt för cirka "1–1 1/2 månad". Illustratörens signatur är tyvärr svår att tyda, kanske är namnet T Hammarström.

Överst står ”DN i allt fler brevlådor” och budskapet är invävt i en bild av en hopvikt tidning som är instucken i ett brevkast. Sedan uppmanas att ”Annonsera - prenumerera i Dagens Nyheters filialkontor Götgatan 41” och en röd pil pekar mot adressen. Filialkontoret låg nämligen i grannhuset, strax till höger om byggnaden där reklamen skulle sitta.

Längst ner finns text och bilder som informerar att filialkontoret har teater- och konsertbiljetter, idrottsbiljetter, lottsedlar, dragningslistor, tidningar och tidskrifter. Konsert- och teater illustreras med en bild av ett finklätt par, kvinnan har röd klänning och mannen kostym och fluga. Idrott illustreras av en man som spelar fotboll och lotteri visar en glad man som bär en stor säck med pengar. Tidningar och tidskrifter illustreras av en kvinna som läser en stor uppvikt tidning. 

Om byggnaden

Huset uppfördes 1851 i kvarteret Pelarbacken större 3. Adressen var då Götgatan 35 men gatunumret byttes senare till Götgatan 39. Fastighetsbeteckning är numera Pelarbacken större 31. Medborgarplatsen hette Södra Bantorget från 1870-talet fram till mitten av 1930-talet. Brandgaveln har fungerat som yta för olika reklamskyltar fram till idag (2024).  

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad