Målad reklam i blått, svart, brunt och vitt samt blyerts och tusch på papper.
Ritning
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Ritning till reklamskylt för husgavel på Katarina Bangata

Skylten var tänkt att uppföras på en tom husvägg – en brandgavel – till ett stenhus som låg vid Katarina Bangata 6 på Södermalm. Reklamen för Södra Varuhuset vänder sig till ”hela familjen” och lockar med ”goda varor låga priser”. Ritningen lämnades in i en bygglovsansökan för skyltar år 1941.

På skissen syns konturen av husets brandgavel och reklamen täcker nästan hela husväggen. Högst upp tronar varuhusets logotyp, i form av ett hus som ramar in bokstäverna S och V. Mitt i reklamen står varuhusets adress ”Katarina Bangata 13-15 hörnet av Götgatan”. Södra Varuhuset låg alltså i en annan byggnad längre österut, i dåvarande kvarteret Pelikanen 5.

Längst ner finns också en stiliserad bild av varuhusets fasad, som har skyltfönster utmed hela bottenvåningen. I fönstren syns figurer i form av skyltdockor eller besökare. 

Byggnaden som skulle bära reklamen låg i kvarteret Passaren 4, där Katarina Bangata började tidigare. Brandgaveln var vänd österut mot Götgatan. Stenhuset uppfördes på 1880-talet och revs 1973. I en annan del av kvarteret byggdes Skatteskrapan på 1950-talet och Katarina Bangatan börjar numera vid Götgatan. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad