Omslagsbild Grisfesten
Litteraturtips
Författare: Persson, Leif G. W. (f. 1945). Stockholms stadsbibliotek

Grisfesten : en rövarroman / Leif G. W. Persson

Grisfesten är den första polisromanen om kriminalinspektör Lars Martin Johansson. Tillsammans med kollegan Jarnebring utreder han ett postrån på Dalagatan. Det visar sig att två dödsfall har kopplingar till rånet, kopplingar som leder in i Polishuset och ända upp i maktens korridorer…

Förutom de två poliserna är Stockholm en huvudkaraktär i boken. Det är sent 1970-tal. Stockholm är fortfarande en delvis omodern och skitig stad. I innerstaden bor det fortfarande människor från samhällets skuggsida: missbrukare, inbrottstjuvar, prostituerade. Då och då görs ett halvhjärtat tillslag mot någon av de många svartklubbarna:

   Det finns i stort sett tre slag av illegala klubbar: spelklubbar, spritklubbar och sexklubbar. Vissa av dem tillgodoser alla tre önskemålen. De flesta är dock i huvudsak inriktade på ett av dem. Under sommaren är det högkonjunktur i branschen.

   För närvarande, d v s nu i augusti 1977, fanns ett fyrtiotal ställen igång i staden. De sträckte sig i stort sett över hela den sociala skalan, fast det rådde samtidigt ingen tvekan om att det flesta hamnade långt ner. I stort sett var det fråga om nödtorftigt upprustade kvartar; några bord och stolar, en halvrisig stereoanläggning, lite dålig sprit och några flottiga kortlekar.

1979 återkommer Johansson i Profitörerna och 1982 i Samhällsbärarna. Ett par år därefter blir Grisfesten film med namnet Mannen från Mallorca. 305 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad