Leif GW Persson, kriminolog, författare och rikskändis berättar här om sitt liv och sin klassresa. Han växte upp under enkla förhållanden. Det var viktigt för honom att få mer pengar och högre status än sina föräldrar:
I skolan blir klasskillnaderna tydliga. Det syns på hur man är klädd och det hörs på hur man pratar. Det är skillnad på en grabb från Sibirien och en gosse från Östermalm. Jag får svårt med min identitet. Vem är jag egentligen? Vart hör jag hemma? Jag färdas i ett främmande land. Jag är inte särskilt lik dem jag reser med. Hur löser jag det problemet? Mamma försöker härma de rika kvinnorna. Hon köper tavlor och möbler som ser antika ut. Hon börjar prenumerera på Dagens Nyheter och Svensk Damtidning. Men vad hon än gör så tycker jag bara att skillnaderna blir tydligare mellan oss och de andra som bor på rätt sida av Odengatan.
Boken också en intressant skildring av Stockholm på 1940-talet och framåt. Den tar även upp hur samhället förändras under den andra delen av 1900-talet. Texten är en omarbetad version av originalet och den är skriven på lätt svenska. 182 sidor.
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Persson, Leif G. W. (f. 1945), Werkmäster, Johan (f. 1955)
Utgivningsår
2020
Utgiven av
Bokförlaget Hedvig
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789179710057
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.