Tidningsartikel om välbehövlig husmoderskurs hos Engelbrekts barnavårds- och husmodersskola.
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Välrustad för husmodersyrket efter kurs hos Engelbrekts barnavårds- och husmodersskola

I tidningsartikeln från den 10 juni 1949 skrevs det om att alla flickor, oavsett vilket yrke de skulle komma att få i framtiden, skulle ha stor nytta av hushållskursen på Engelbrekts barnavårds- och husmodersskola. Kunskaper i skötseln av hem och barn skulle flickorna alltid behöva. 

”Vad man kan önska att alla unga flickor på ett eller annat sätt fick genomgå kurser liknande dem som hålles vid Engelbrekts barnavårds- och husmodersskola! Då voro de välrustade både för yrket som husmödrar och kallet som mammor.”

När Engelbrekts barnavårds- och husmodersskola började sin verksamhet var syftet att hjälpa fattiga personer i församlingen. Från 1907 hette föreningen Engelbrekts barnkrubba. Till barnkrubban kunde fattiga mödrar som behövde yrkesarbeta lämna sina barn över dagen. Så småningom utökades verksamheten med en barnavårds- och husmodersskola, och 1930 byttes namnet till Engelbrekts barnavårds- och husmodersskola.

1909 flyttade verksamheten till nya lokaler på Vallhallavägen 9. 1978 kommunaliserades skolan och blev huvudsakligen förlagd till Östra reals gymnasium på Karlavägen 79.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad