Betelseminariet var Svenska baptistsamfundets skola för högre utbildning i teologi, som låg på flera adresser på Norrmalm och Östermalm under sina första 100 år. Det är dessa år boken beskriver. Jubileumsåret 1966, då boken gavs ut, flyttade skolan till Bromma.
I avsnittet ”Förhistoria” beskrivs 1800-talets mitt i Sverige, då de första baptistförsamlingarna bildades av personer som förespråkade troendedop istället för barndop. Konventikelplakatet gällde fortfarande – det var alltså förbjudet att ha bönemöten utanför statskyrkan – men många hittade vägar runt förbudet. Tryckfriheten var stor i Sverige och ett sätt för baptisterna att utöva sin tro var att bli kolportörer, att resa omkring och sprida biblar och kristna skrifter. Så småningom blev det också möjligt för kolportörer att predika.
Baptistförsamlingarna var ”illa sedda och trakasserade minoritetsgrupper”, skriver författaren, och kolportörerna blev ofta anklagade för att bryta mot statskyrkans regler. Att ha välutbildade, stabila ledare blev en viktig fråga. Med inspiration från USA, och även ekonomiskt stöd från amerikanska kristna organisationer, grundades den teologiska skolan. Det skedde några år efter att konventikelplakatet upphävdes och skolans elever blev baptistförsamlingarnas pastorer och föreståndare.
Boken om Betelseminariets första 100 år är skriven till största del av Torsten Bergsten, docent i kyrkohistoria och en av skolans lärare, och David Lagergren, skolans rektor. 160 sidor.
Innehåll
Förord
Betelseminariet under K. O. Broadys ledning 1866-1906. Av Torsten Bergsten
Mellan Broady och Bromma – Betelseminariet 1906-1966. Av David Lagergren
I Betelseminariet 1911-1914. Av Gunnar Westin
Min kontakt med Betelseminariet. Av Simon Öberg
Baptisternas pastorsutbildning på Europas kontinent. Av Erik Rudén
”Såsom förvaltare av Guds hemligheter”. Om pastorn som predikant och andlig människovårdare. Av Joel Sörenson
Under kallelsens grepp. Av David Lagergren
Noter
Källor och litteratur
Personregister