Omslagsbild Ett jävla solsken
Litteraturtips
Författare: Bremmer, Fatima (f. 1977). Stockholms stadsbibliotek

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström / Fatima Bremmer

Hon går runt i den lilla lägenheten. Benen rör sig vant därinne, trots att sakerna och möblerna inte är hennes egna. Men det är på sätt och vis hennes hem också. Hon kan ordningen i köksskåpen och lådorna, högen med kvitton ovanpå skrivbordet som buntats ihop med ett stort spänne har hon själv sorterat. Hon vet exakt var favoritnattlinnet, det rosa i silke, hänger. Hon skulle på en gång se om fåtöljen med armstöd står i en annorlunda vinkel eller om någon flyttat de två svarta, antika stolarna ett par centimeter. Och så doften, den där alldeles egna doften som varje hem har. Den sitter även i hennes egna kläder.
   Det är bara tystnaden som är ny. Telefonabonnemanget för nummer 31 93 93 är uppsagt och annullerat av Rikstelefonbyrån. Namnet på dörren ska snart ersättas av ett nytt. Stiftelsen som äger fastigheten har många behövande i kö.


Året är 1948. Den som går omkring i lägenheten i detta tänkta scenario är Carin Wærn Frisell. Bostaden ligger på Vikingagatan 34 och den som bott där och nyligen gått bort är Ester Blenda Nordström. Hon var journalist och författare, född 1891. Som 20-åring började hon arbeta som journalist på Stockholms dagblad. Då var kvinnor fortfarande ovanliga i yrket. Hennes undersökande journalistik beskrivs ofta som banbrytande. Hon arbetade till exempel, under dold identitet, som piga för att skriva om tjänstefolks arbetsvillkor. Under en tid levde hon med samer i Lappland och undervisade samiska barn. Uppdragen tog henne även ofta utomlands.

Ester Blenda Nordström vägrade acceptera dåtidens begränsningar för kvinnor och var djupt engagerad i kvinnorörelsen. Hon umgicks med bland andra Elin Wägner och andra som kämpade för kvinnors rättigheter. Med största sannolikhet var Carin Ester Blendas partner.

Den här biografin över Ester Blenda Nordströms liv och arbete har sin utgångspunkt i efterlämnade dagböcker och brev. Den är ett spännande och mångbottnat porträtt av en fascinerande och betydande kvinna. Boken innehåller svartvita fotografier och avslutas med en källförteckning samt en lista över texter, film m.m. som handlar om Ester Blenda Nordström. 375 sidor.

Innehåll

Några ord om mina källor
Sveriges mest kända piga
Det förskräckliga barnet
Pojken, Elin Wägner och Ligan
Bansai och den vassa hattnålen
Bondeuppror och förbjudna brev
Ester blir Ester Blenda
Nomadlärarinnan
Hos kåtornas folk
En sommar med Elin Wägner
Krigshjälte och flickboksförfattare
På mula över Anderna
Luffarliv i Amerika
I skuggan av en vulkan
En egen gård
Katastrofen
Efterord
Tack
Källor
Mer om Ester Blenda
Bilder

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad