En liten spolrock med ett stort hjul och ett handtag för att rotera hjulet. Framför spolrocken står en ställning där tråd kan fästas. En tråd är sträckt mellan ställningen och en spole som är fäst på spolrocken. Vid sidan av spolrocken står en pall. Bakom redskapen finns ett fönster. Väggarna är rosa.
Föremål
Tillverkare: K. A. Almgren sidenväveri & museum. K A Almgren sidenväveri & museum

Arbetsredskap för barnarbetare

Bilden visar en handdriven spolrock från slutet av 1800-talet.
Spolrocken användes av barnarbetare som var anställda som ”spolflickor” och ”spolgossar” på sidenväveriet. Barnet satt på pallen och drev spolrocken genom att snurra på det lilla handtaget till höger. Från ställningen till vänster spolades silkestråd från stora trådrullar, som kallas bobiner, upp på spolen som var fäst på spolrocken. När spolen var fylld satte barnarbetaren upp den på ett bräde med plats för 120 spolar, när alla bräden fyllts lades de i en stor korg. Det var de senast anställda barnens uppgift att bära korgen till väveriet. Spolarna användes sedan av väverskorna för att väva.

Det var ett enformigt arbete och arbetsdagarna var långa. Spolflickorna började ofta runt klockan 7 på morgonen då de fick en enkel frukost. De hade även en timmes lunchrast och arbetade sedan till klockan 19 på kvällen. Ofta arbetade man till senare än så eftersom de måste spola färdigt innan de fick gå hem. Det ingick också i spolflickornas jobb att städa väveriet med blöta granviskor.
De flesta spolflickor började arbeta i 12-årsåldern. Lönen var mellan 2 och 5 kronor i veckan beroende på hur länge spolflickan hade varit anställd. När man hade fyllt 18 kunde man få börja lära sig att väva.

K.A. Almgren sidenväveri grundades 1833, men flyttade senare till nuvarande lokaler på Södermalm. Under 1870-talet var företaget som störst med 288 anställda och 196 vävstolar verksamma i fem olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, spolerskor, varperskor, franserskor mm.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad