Omslagsbild Svenssons
Litteraturtips
Författare: Fogelström, Per Anders (1917-1998). Stockholms stadsbibliotek

Svenssons / Per Anders Fogelström

Berättelsen om den fiktiva familjen Svensson var från början ett TV-manus, men skrevs senare om till en roman. Vi får följa familjen under hundra år, från den unge drängen Olle som flyttar till Stockholm på 1860-talet och sedan olika familjemedlemmar, över två världskrig och in i 1960-talets Stockholm.

Boken tar upp olika teman som till exempel prostitution eller fattigvård. Ett kapitel handlar om moster Hilma och hennes engagemang i Frälsningsarmén. Som nybliven soldat gick hon runt i hemmen, både med sitt budskap och för att hjälpa de som hade det svårt:

De två soldaterna gick. Den första adressen förde dem till ett fattigt och smutsigt rum vid Ålandsgränden där två åldringar, man och hustru, bodde.
   Soldaterna hade köpt en limpa och en sill, sillen stekte de på glöden i kakelugnen. Medan Hilma bad med mannen bad Gertrud med hustrun. Sillen fräste på glöden, var nära att brännas. Fortfarande på knä kröp Hilma fram och vände på den och fortsatte sedan bönerna. Sedan de gamla ätit sjöng de alla fyra tillsammans.
   Efteråt skurade Hilma och Gertrud golvet med rotborstar medan de sjöng i takt med arbetet:
                      Tack Jesus, tack du bor i mig.
                      Jag är så lycklig, trygg i dig.

Boken avslutas med författarens kommentarer om olika ämnen och källor. 254 sidor.

Uppdaterad