Ett långrandigt tyg. Ränderna är i silver och grönt, med smalare ränder i vitt och svart.
Föremål
Tillverkare: Oom, Susanna, Sjöström, Maja, K. A. Almgren sidenväveri & museum, Lindberg, Jenny. K A Almgren sidenväveri & museum

Möbeltyg för Stockholms Stadshus

Bilden visar ett möbeltyg från 1923. Tyget är långrandigt i grönt och silver, med smalare ränder av vitt och svart.

Det ritades av textilkonstnären Maja Sjöström för Stockholms Stadshus och vävdes på K.A. Almgren sidenväveri på Södermalm. Detta är det enda av Stadshusets tyger som vävdes upp av Almgrens. Tyget användes till möbler som designades av Sidney Gibson för Prinsens galleri i det nybyggda stadshuset. 
Trådarna i tygets varp består av organsinsilke och silvertråd. Det var ovanligt att använda äkta silvertråd i varpen. De gröna ränderna är melerade i sex olika färgnyanser med namn som sjögrönt, gräsgrönt, äkta grönt. Silverränderna är fiskbensmönstrade. 

Tyget vävdes av den erfarna väverskan Jenny Lindberg på Almgrens sidenväveri. Totalt vävde hon 88 meter av tyget under våren 1923. 

K.A. Almgren sidenväveri grundades 1833 på Mosebacke, men flyttade senare till andra lokaler på Södermalm och i Gamla Stan. Under 1870-talet var verksamheten som störst med 196 vävstolar och 288 anställda verksamma i fyra olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, vinderskor, varperskor, spolerskor, franserskor mm. Vid tiden då tyget vävdes var Almgrens det enda av Stockholms alla sidenväverier som fortfarande var aktivt.
Fotografi: Susanna Oom.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad