Tidningsartikel om barnhemmet Nyboda
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Paradis för barn vid Nyboda – tidningsartikel 1938

Barnhemmet Nyboda öppnade 1938 och låg i Hägersten. I en artikel i tidningen Socialdemokraten beskrivs barnhemmet som en riktig mönsteranstalt och en heder för Stockholms stad och barnavårdsnämnden. 

”Det finns ingenting i dessa lokaliteter eller i den mentalitet som överallt slår besökaren till mötes, som talar om anstalt, asyl, vårdhem, fast Nybodahemmet naturligtvis är alltsamman detta. Det är bara så att man ordnat alltihop på ett nytt vis, vänligt, hemtrevligt, gemytligt.”

Både den fysiska miljön och själva andan på barnhemmet beskrivs som trivsam och hemtrevlig.

”Omtanke och förnuft, kloka principer omsatta i verklighet, men inte sterilt och efter linjal, utan leende, mänskligt, betvingande riktigt. Ungarna har satts före principen”.

Nybodahemmet drevs av Stockholms stads barnavårdsnämnd och var verksamt 1938-1967. Det fanns plats för cirka 250 barn åt gången. En del barn stannade bara en kortare tid medan andra kunde bli kvar något år. Vissa barn återvände till föräldrahemmet medan andra placerades i fosterhem eller på andra institutioner. Vid öppnandet ersatte Nybodahemmet flera mindre barnhem som t.ex. Flemminggatan 22.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad