Omslagsbild kapitel
Litteraturtips
Författare: Holmgren, Ann Margret (1850-1940). Stockholms stadsbibliotek

Stockholmsminnen / Ann Margret Holmgren

I det här kapitlet berättar Ann Margret Holmgren, samhällsdebattör och rösträttskämpe, om sina minnen från Stockholm kring förra sekelskiftet. Hon umgicks med huvudstadens mest kända personer och delar med sig av sina historier från både nöjesliv och politiska strider. Speciellt minns hon de spännande träffarna på det Norska ministerhotellet på Blasieholmen:

   Det norska ministerhotellet, där hela den norska statsrådsavdelningen hade sitt residens under unionstiden, var vackert även till det yttre. Det hade något förnämt herrgårdsaktigt över sin enkla stil. Huset gömde på åtskilliga historiska minnen, som spökade för fantasien och gjorde det intressant. Sägnen förmälde att Pechlin hade hållit sina hemliga politiska möten i den välvda källarvåningen. Där hade således förberetts mordet på Gustaf III, vilket bredde ett visst kusligt skimmer över de vackra valven. Mystiken ökades, när ett oväder bröt ut på hundraårsnatten efter mordet, och hundar tjöto omkring huset, så att barnen väcktes av det.
   Det fanns även ett mer närliggande hemskt minne, statsminister Richters självmord inne i ämbetsrummet i vardagsvåningen. Lyckligtvis hade excellensen Otto Blehr och fru Randi förmågan att i sitt gästfria hem skapa de gladaste minnen. Umgängeslivet hos dem var mångskiftande och innehållsrikt. Där möttes folk från skilda läger, politiska och vetenskapliga, konstnärliga och litterära och en skara ungdomar. Här knötos många vänskapsband mellan de båda länderna, som ha gjort sin nytta i påfrestande ögonblick.

26 sidor.

Utdrag ur Holmgren, Ann Margret, Minnen och tidsbilder. Del 1. – 1926. – S. 183-208

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad