Artikel om barnbyn Skå
Text
Författare: Gustav Jonsson. Stockholms stadsarkiv

Barnbyn Skå - en institution med nya idéer

Barnbyn Skå grundades 1947 och var en institution som tog emot barn mellan 7-15 år med psykosociala problem. I den här artikeln i Läkartidningen beskriver läkaren Gustav Jonsson verksamhetens metoder och ideologi.

Från början tog man framförallt emot pojkar, men senare även flickor. Institutionen använde för tiden moderna metoder och idéer. Man vände sig emot de vanligt förekommande auktoritära metoder som generellt användes inom barnhemsvård. Eftersom man menade att arv och miljö hade stor betydelse arbetade man med hela familjen i fokus. 

Miljön på barnbyn skulle också vara familjär. Barnen inkvarterades därför under verksamhetens början i stugor med en husmor och en husfar i varje stuga. Under senare tid kom hela familjen till Skå för behandling som till exempel familjeterapi. Det fanns också en idé om att barnen skulle få leva ut sina aggressioner.

Läkaren Gustav Jonsson, även känd som Skå-Gustav var ledare för verksamheten var fram till 1970-talet. Barnbyn Skå blev känd både på hemmaplan och internationellt för sina nya och banbrytande idéer.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad