Carl Larssons porträtt av Signe Maria Thiel
Bildkonst

Signe Maria Thiel

Konstnär: Carl Larsson (1853-1919)
Titel: Porträtt av fru Signe Thiel
Material och teknik: Olja på duk
Mått: 210 x 110 cm

I porträttet ser vi Signe Maria Thiel (1869-1915) i en målning gjord av konstnären Carl Larsson. I porträttet bär Signe Maria en lång svart klänning med spets och glänsande svarta stenar. I bakgrunden står en byrå med en gyllene klocka i rokokostil och en vas med röda blommor.

Signe Maria Thiel var gift med konstsamlaren och bankiren Ernest Thiel (1859-1947). I porträttet står Signe Maria i deras 10-rums våning på Strandvägen i Stockholm. Ernest och Signe Maria började samla på konst kring sekelskiftet 1900 och de var goda vänner med Carl och Karin Larsson. I samlingen finns flera målningar av Carl Larsson och andra välkända konstnärer kring förra sekelskiftet. Så småningom blev våningen på Strandvägen för liten för att rymma alla konstverk. De lät den välkände arkitekten Ferdinand Boberg (1860-1946) rita ett hus som skulle rymma både konsten och vara familjens hem. Thielska Galleriet uppfördes på Blockhusudden, längst ut på Djurgården, mellan åren 1904-1907.

Publicerat av: Thielska Galleriet

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Bruno Liljefors målning "Morgonstämning vid havet"

Bruno Liljefors målning "Morgonstämning vid havet"

Ernest Thiel

Ernest Thiel

Nytt i Stockholmskällan
Tema

Nytt i Stockholmskällan

Stockholmskällans databas fylls hela tiden på med historiskt källmaterial från våra museer, arkiv och bibliotek. Här hittar du senast publicerade.

Skiss till Thielska Galleriet

Skiss till Thielska Galleriet

Villagatan 1

Villagatan 1

Österlånggatan

Österlånggatan