Kapitel/artikel
Litteraturtips
Författare: Wilcke, Ella (1896-1992). Stockholms stadsbibliotek

Flickan från Bryggargatan / Ella Wilcke

Min mor handlade i Hötorgshallen, som då hade ett mer idylliskt utseende än nu med stånd i parallella gångar; kött handlade hon i Haglunds slakteributik – han slutade sitt liv sorgligt med att hänga sig – och specerier hos Martin Ohlsson. Hans affär var den anspråkslösa början till den stora och kända firma det är i dag. När min mor betalade sin månadsräkning där fick hon alltid en stor karamellburk på köpet.

Författaren Ella Wilcke (1896-1992) berättar i den här artikeln om sin uppväxt på Bryggargatan 4, ett stenkast från Hötorget, där hon bodde med sina föräldrar, som flyttat till Stockholm från Danmark, och fyra syskon. Hennes pappa grundade 1891 Nya Trikåfabriken, som låg på samma adress som familjens bostad. Affärsrörelsen gick bra, familjen ägde fastigheten och en grannfastighet och köpte så småningom ett sommarhus i Öregrund.

Ella delar med sig av många minnen från kvarteren hon rörde sig i som barn – butikerna, biograferna, konditorierna, det bästa stället att köpa gräddkolan ”tjong” – och berättar också om vardagslivet i och utanför hemmet. Anekdoterna är ljusa, roliga och gemytliga, men mellan raderna framgår att familjen också drabbades av sorg – pappan dog tidigt och de besöker också kyrkogården ”där en liten syster låg begravd”. 17 sidor med svartvita illustrationer, bland annat foton från familjens hem.

Utdrag ur Sankt Eriks årsbok 1990, Stockholmsskildrare. – 1990. – S. 148-164

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad