Katalog från Joseph Leja, 1896-1897
Text
Upphov: Okänd. Kungliga biblioteket

Katalog från Joseph Leja

Undrar du vad som var på modet i Stockholm under en vintersäsong i slutet av 1800-talet? Eller vill du se exempel på vad en del stockholmare inredde sina hem med vid den här tiden? I så fall kan du hitta det och mycket annat i den här katalogen från Joseph Leja från vintern 1896-1897.

Joseph Leja var ett varuhus som låg i det numera rivna kvarteret Sankt Per i hörnet Regeringsgatan och Jakobsgatan på Norrmalm. På platsen finns idag en del av Gallerian. Varuhuset öppnades av Joseph Leja 1852 och när denne dog 1863 testamenterades verksamheten till hans närmaste medarbetare, Simon Sachs. Så småningom övertogs den i sin tur av den senares son Joseph och brorson Felix Sachs. Under deras ledning utvecklades varuhuset till ett av de mest framgångsrika företagen inom detaljhandeln i Stockholm.

1902 slogs Joseph Leja ihop med det konkurrerande varuhuset K. M. Lundberg vid Stureplan, och tillsammans bildade de Nordiska Kompaniet (NK). 1915 flyttade den sammanslagna verksamheten in i det gemensamma NK-huset där den finns än idag.

En länk till hela katalogen hittar du längre ner på sidan.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad