Omslagsbild Sally och sekreterarklubben
Litteraturtips
Författare: Bergman, Jan (f. 1956). Stockholms stadsbibliotek

Sally och Sekreterarklubben / Jan Bergman

Sally och sekreterarklubben utspelar sig åren 1944-46. Den handlar om den svenska underrättelsetjänsten och den hemliga C-byrån, ”Sekreterarklubben”. Agenterna i byrån var alla kvinnor och inte ens deras närmaste visste om vad de sysslade med. Huvudpersonen i boken är dock en man; byråns chaufför Salvatore ”Sally” Mellberg och han blir nog så inblandad i verksamheten. Krigstidens Stockholm skildras genom hans ögon:

   Tidigt varje morgon gick Sally från Sofia på Södermalm, längs Katarinavägen med sitt fantastiska panorama över staden – ned till Slussen, där han tog spårvagnen till Nybroplan. Sedan var det bara en kort promenad till garaget där bilen väntade. Den här morgonen var han fullständigt genomfrusen när han kom fram. Staden täcktes av en sorts halvgenomskinlig fuktig och råkall dimma, som förenat sig med kristidens vedrök från alla skorstenar och som obarmhärtigt trängde sig igenom vilket tyg som helst och letade sig in i alla springor, i ärmar, byxben och halslinning. Den trängde rakt in i märgen med sin fuktiga kyla.

Den här boken är en roman, men den innehåller också en faktadel med ett utförligt personregister och ett register över olika organisationer och deras verksamheter under kriget. Jan Bergman har även skrivit fackboken Sekreterarklubben från 2014. 320 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad