Omslagsbild Sally och nazistligan
Litteraturtips
Författare: Bergman, Jan (f. 1956). Stockholms stadsbibliotek

Sally och nazistligan : en spionthriller i efterkrigstidens Stockholm / Jan Bergman

Slussen var insvept i koldis. Den bleka men allt starkare marssolen försökte tränga igenom diset från öster. Än så länge lyckades det inte. Platsen var insvept i en tung smog som skapades av rök från tusentals skorstenar i staden, från dieselstinkande lastbilar och bussar, från den livliga hamnens alla koleldade ångfartyg. Kylan gjorde sitt till, den skapade ett lock över alltsammans och höll kvar röken i gränder och på gårdar, på öppna platser och längs kajerna.

Salvatore ”Sally” Mellberg var under Andra världskriget chaufför på den svenska militära underrättelseorganisationen C-byrån. Nu när kriget är över har han blivit arbetslös och försöker istället försörja sig som privatdetektiv. Hans första uppdrag handlar om den nazistiska motståndsrörelsen Varulvarna och det visar sig bli mycket farligt. 249 sidor.

Den här boken är en deckare men den kan också läsas för sin fina skildring av Stockholm under efterkrigstiden. Historien bygger delvis på verkliga händelser. Författaren har också skrivit Sekreterarklubben som är en faktabok om C-byrån.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad