Omslagsbild Sally och terrorbombaren
Litteraturtips
Författare: Bergman, Jan (f. 1956). Stockholms stadsbibliotek

Sally och terrorbombaren : en spionthriller i efterkrigstidens Stockholm / Jan Bergman

Götgatan var fullständigt folktom. Det var visserligen söndag och Stockholm var alltid en stängd dag på söndagarna. Affärerna var stängda, restaurangerna var stängda, kaféerna var stängda. Men det brukade ändå alltid finnas flanörer ute, människor som i alla väder tog sin söndagspromenad, och oftast var det vid den här tiden ett litet lämmeltåg med människor från Södermalm, över Slussen, längs Munkbron och Skeppsbron, mot Kungsträdgården, mot Nybroplan – och Strandvägen, Stockholmarnas speciella promenadstråk. Men inte denna dag.

Året är 1946 och statsminister Per Albin Hansson är död. Samtidigt drabbas Stockholm av en serie bombningar som inträffar varje lördag. Vem är det som spränger och varför? Den tidigare chauffören inom underrättelsetjänsten C-byrån, numera privatdetektiven, Salvatore ”Sally” Mellberg blir inkopplad. 243 sidor.

Det här är den andra romanen om Sally. Den är en deckare men den kan också läsas för sin fina skildring av Stockholm under efterkrigstiden. Historien bygger delvis på verkliga händelser. Författaren har också skrivit Sekreterarklubben som är en faktabok om C-byrån.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad