Ingen möter mig på Centralstationen i Stockholm. Ensam tar jag en taxi till Hotell Esplanad på Blasieholmstorg. Det ligger mycket snö, uppskottad i stora vallar, längs gatorna. Taxichauffören har smal nacke och blont hår. På gatorna långa och ståtliga män i höga pälsmössor, det ser stiligt ut, främmande och lockande.
Hotellet är elegant, i matsalen står julgranen kvar, pyntad med svenska flaggor. En vacker sed, den har vi inte i Tyskland, som väl är, då hade man tvingats hänga upp hakkorsflaggor. På vägen till hotellet hade jag inte sett en enda tysk uniform och jag är inte längre en ockupationssoldat, jag ska arbeta på en hederlig legation. Jag tycker om allt omkring mig; rummet, maten, julgranen, snön.
Mitt under brinnande krig börjar Erika Schwarze arbeta på den tyska legationen på Hovslagargatan i Stockholm. Det dröjer inte länge innan hon blir värvad av den svenska underrättelsetjänsten, C-byrån, och får kodnamnet Onkel. Det här är berättelsen om hennes spännande och farliga liv som spion i den svenska huvudstaden.
Boken har getts ut två gånger, 1993 och 2018. I den senaste upplagan finns ett faktakapitel om underrättelse- och säkerhetsverksamheter i Sverige under andra världskriget. 231 sidor.
Kodnamn Onkel : den kvinnliga spionen som avslöjade nazisterna i Sverige / Erika Schwarze
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Schwarze, Erika (1917-2003)
Utgivningsår
1993
Utgiven av
Bonnier
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-0-055644-0 ; ISBN 978-91-0-055644-0 ; ISBN 978-91-7779-387-8 ; ISBN 91-7779-387-0
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad