Omslagsbild Kodnamn Onkel
Litteraturtips
Författare: Schwarze, Erika (1917-2003). Stockholms stadsbibliotek

Kodnamn Onkel : den kvinnliga spionen som avslöjade nazisterna i Sverige / Erika Schwarze

Ingen möter mig på Centralstationen i Stockholm. Ensam tar jag en taxi till Hotell Esplanad på Blasieholmstorg. Det ligger mycket snö, uppskottad i stora vallar, längs gatorna. Taxichauffören har smal nacke och blont hår. På gatorna långa och ståtliga män i höga pälsmössor, det ser stiligt ut, främmande och lockande.

Hotellet är elegant, i matsalen står julgranen kvar, pyntad med svenska flaggor. En vacker sed, den har vi inte i Tyskland, som väl är, då hade man tvingats hänga upp hakkorsflaggor. På vägen till hotellet hade jag inte sett en enda tysk uniform och jag är inte längre en ockupationssoldat, jag ska arbeta på en hederlig legation. Jag tycker om allt omkring mig; rummet, maten, julgranen, snön.

Mitt under brinnande krig börjar Erika Schwarze arbeta på den tyska legationen på Hovslagargatan i Stockholm. Det dröjer inte länge innan hon blir värvad av den svenska underrättelsetjänsten, C-byrån, och får kodnamnet Onkel. Det här är berättelsen om hennes spännande och farliga liv som spion i den svenska huvudstaden.

Boken har getts ut två gånger, 1993 och 2018. I den senaste upplagan finns ett faktakapitel om underrättelse- och säkerhetsverksamheter i Sverige under andra världskriget. 231 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad