Omslagsbild Den stora häxjakten
Litteraturtips
Författare: Hjort, Sofi (f. 1970), Skogäng, Ola (f. 1974). Stockholms stadsbibliotek

Den stora häxjakten / Sofi Hjort (text), Ola Skogäng (bild)

   Sorlet har tystnat och det är som om alla håller andan. Bödeln harklar sig och drar med pekfingret över den vassa eggen på yxan. Han lyfter den högt upp i luften och hugger. Annas huvud trillar ned i korgen framför stocken och det är över.
   Ett sus går genom publiken. Stockholms första häxa är avrättad och bödeln torkar av eggen. Sedan tar han en sup till.

Året är 1676 och platsen är Galgberget, nuvarande Stigberget, på Södermalm. Innan året är slut ska ytterligare sju kvinnor avrättas.

Det börjar med ett rykte i kvarteren kring Katarina kyrka. Någon har sett en häxa flyga över taken! Barn börjar berätta att häxor tvingar dem att flyga till Blåkulla på nätterna. Där har de träffat Djävulen och sett hemska saker. Kanske tror barnen verkligen att de talar sanning.

När häxhysterin fortsätter och olika kvinnor pekas ut som häxor, bestämmer Kungen att det ska hållas rättegångar. De utpekade kvinnorna döms till döden och avrättas genom halshuggning. Kropparna bränns sedan på bål.

Boken är skriven för barn i åldern 9-12 år, men kan även läsas av ungdomar och vuxna som vill läsa en spännande bok på lätt svenska. Några av de svåra orden förklaras. En karta visar var Galgberget låg och var flera av huvudpersonerna bodde. Varje uppslag i boken har en svartvit tecknad bild. 76 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad