Omslagsbild Siri Derkert
Litteraturtips
Upphov: Okänd. Stockholms stadsbibliotek

Siri Derkert

Det är lätt att missa tåget på Östermalms tunnelbanestation. Nere på perrongen ser man tecken blästrade i den grå betongen, gestalter träder fram, pregnant tecknade ansikten, en notslinga, ord. Det är Siri Derkerts Ristningar i naturbetong som i snart ett halvt sekel har förmått oss resenärer att stanna upp i vardagen, fundera en stund och sedan resa vidare, en eller två tankar rikare.

Konstnären Siri Derkert föddes år 1888 i en köpmansfamilj på Norrmalm. Hon skulle bli en av Sveriges mest betydande konstnärer och även en viktig röst i kvinnokampen. I den här utställningskatalogen från Moderna museet ägnas ett helt kapitel åt de fyra kända feministiska och politiska verken i hennes konstnärsskap: Ristningar i naturbetong i Östermalmstorgs tunnelbanestation, Kvinnopelaren i T-centralens tunnelbanestation, Sverigeväggen på Sverigehuset vid Kungsträdgården och Vad sjunger fåglarna????

Katalogen innehåller en mängd färgbilder på konstverken samt många porträtt och andra foton. Den avslutas med en utställningslista och en verkförteckning samt en käll- och litteraturlista. 280 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad