En affisch som föreställer ett flygplan som åker över, eller snarare i närheten av Stockholms stadshus. Kostnären heter Anders Beckman.
Bildkonst
Konstnär: Beckman, Anders (1907-1967). Kungliga biblioteket

Flyg över Stockholm med AB Aerotransports flygplan

Den här affischen vill göra reklam för flygresor till och från Stockholm. Den föreställer ett flygplan av någon slags pontonmodell. Det betyder att man landade på vattnet med den. Företaget heter AB Aerotransport men kallades kort och gott ABA.

Det här företaget startades redan 1924, med huvudkontor på Kungsholmstorg 1 i Stockholm. Affischen är från 1931. Man trafikerade först Finland och sedan Berlin och även London. Efter andra världskriget flög man till ännu fler platser. ABA blev så småningom det flygbolag som vi känner som SAS, Scandinavian Airlines.

Kostnären som har gjort den här reklambilden heter Anders Beckman. Han var under den här tiden en av de mest kända reklamkonstnärerna. Han gjorde flera affischer åt ABA. Men han gjorde reklam åt flera andra företag också.

Anders Beckman ville dela med sig av vad han hade lärt sig om reklamteckning och därför grundade han en skola 1939. Den fick heta Anders Beckmans skola. Den finns fortfarande kvar under namnet Beckmans designhögskola.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad