Film & rörlig bild
Upphov: Svensk Filmindustri (SF). Kungliga biblioteket

Stockholmstrafiken (1919)

Det här journalfilmsinslaget visar hur trafiken kunde te sig en marsdag i Stockholm 1919. I filmens början befinner vi oss vid en hållplats utefter spårvagnslinje 3 som går mot Hagaparken. Folk kliver av och på en spårvagn under en poliskonstapels trygga överseende.

I filmens andra halva överblickar kameran framsidan av centralstationen. Här går det minsann undan. Taxibilar lämnar och hämtar, hästskjutsar och stadsbud med vagnar far om varandra bland myllret av gångtrafikanter.

Den här filmsekvensen är i mycket en lek med filmmediet. Fram till mitten av 1920-talet vevades filmkameran för hand vilket gjorde att kameramannen kunde påverka filmhastigheten. Det vanligaste var att hastigheten låg mellan 16 - 18 bilder per sekund. Här är första halvan lite för långsam medan senare delen av filmen är extremt snabb.

I samband med ljudfilmens genombrott i slutet av 20-talet och början av 30-talet genomfördes en standardisering till 24 bilder per sekund. Detta gjorde att filmkameror och filmprojektorer spelade in- och upp filmen i samma hastighet.

Filminslaget är ett av tio i SF:s veckorevy 15 mars 1919. Filmen saknar ljud.

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad