Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Revolverkulor skjutna av rånaren Robert Thurgren 1895

År 1895 gjorde Robert Thurgren ett dramatiskt inbrott i en lägenhet på Skeppsbron i Gamla stan. Robert dömdes till 10 års straffarbete på Långholmen och 10 års förlust av medborgerligt förtroende.  

Bland bilagorna till domen från Stockholms rådhusrätt finns 2 små påsar med revolverkulor bevarade. Det är kulorna som Robert sköt mot de personer som tog honom på bara gärning vid inbrottet.

I den första påsen ligger kulan som sköts mot den grannkvinna - Emma Sofia Norgren- som kom in i lägenheten vid inbrottet.

Så här står det på påsen:

”Bifogade revolverkula är densamma som f sotaren Robert Axel Wilhelm Carlsson Thurgren den 4/9 1895 afsköt mot och som träffade Hustru Emma Sofia Nordgren i huset No 26 Skeppsbron

Stockholm den 28 September 1895

Axel Jansson       Aug Jakobson

          Detektivkonstaplar”

I den andra påsen – bild nummer 2 i bildspelet – ligger kulan som sköts mot sonen Knut Norgren, som kom in i lägenheten tillsammans med sin mor. På påsen står det:

"Bifogade revolverkula är densamma som f Sotaren Robert Axel Wilhelm Carlsson Thurgren den 4/9 1895 i huset No 26 Skeppsbron afsköt mot Bokhållaren Knut Norgren och hvilken kula träffade i nacken, der den å Serafimerlasarettet uttagits.

 Stockholm den 28 September 1895

Axel Jansson             Aug. Jakobson

          Detektivkonstaplar"

 

Läs mer om Robert Thurgren och inbrottet på Skeppsbron under "Mer i Stockholmskällan"

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad