”All funkisbebyggelsen till trots, så är det vackert”, säger journalisten Sven Aurén om de då tio år gamla husen längs Norr Mälarstand i den här texten från 1938. Enligt honom kallade de boende sin gata "Stockholms Manhattan", ett fint namn på ett område som ännu inte var så tjusigt, med tanke på att själva strandkanten inte hade fått sitt promenadstråk, utan användes som sandupplag och en plats för skrot och ”anskrämliga skjul”. ”Och så kommer det sig att jag inte ens nu i nådens år 1938 kan verkställa min Norr Mälarstrandspromenad omedelbart intill vattnet. Jag har inte tillgång till alpinistskor och bergsyxa”, kommenterar Sven Aurén.
Referenserna i texten förstås bäst om man håller i minnet när den är skriven. 1938 styrdes Italien av Mussolini, som nämns här som en ledare som aldrig skulle låta sitt lands myndigheter ”fördärva de italienska hamnstädernas härliga strandpromenader” med sand och skrot. Västerbron, varifrån Aurén har ”ett underbart perspektiv över detta Manhattan”, invigdes 1935. Också när upptäcktsresande Sven Hedin, som nämns som en av gatans kändisar, avslutade sin sista expedition var året 1935.
Texten är illustrerad med fotografier av den före detta prinsen Lennart Bernadotte, som bara fem år tidigare ingått det äktenskap som skulle kosta honom platsen i tronföljden. 9 sidor.
Utdrag ur Aurén, Sven, Stockholmspromenad : improvisationer. - 1938. - S. 163-171