Skrivelse mot atomvapen av Per Anders Fogelström
Text
Författare: Fogelström, Per Anders (1917-1998). Stockholms stadsarkiv

Mot upprustning och atomvapen – Per Anders Fogelström 1958

Författaren och fredsaktivisten Per Anders Fogelström kämpade mot krig och atomvapen. Han ansåg att det var bättre att lägga skattepengar på att bekämpa fattigdom och mänskligt lidande istället för på upprustning och försvar.

Så här skrev han i ett dokument från Aktionsgruppen mot svensk atombomb:

”En svensk atombomb (färdig 1968) kostar lika mycket som fem kompletta barnsjukhus i Etiopien. Ett reaplan lika mycket som den medicin som kan rädda två och en halv miljon malariasjuka människor. Är det så svårt att välja? Sitter vi så fast i vår skräck att vi inte vågar vända oss ifrån illusionen om vapnens skydd?”

Aktionsgruppen mot svensk atombomb (AMSA) bildades 1958 och hade till syfte att arbeta mot atomvapen och för allmän nedrustning och världsfred. Per Anders Fogelström var gruppens ordförande. Initiativtagare till gruppen var författaren Karl Otto Zamore. Andra medlemmar var bland andra författaren Sara Lidman och journalisten Barbro Alving.

Bakgrunden till gruppens bildande var att det 1957 hade förts en intensiv debatt kring om Sverige skulle skaffa kärnvapen. Samma år startade en namninsamling mot svenskt atomvapen som undertecknades av nästan 100.000 svenskar, varav många var författare.

Läs hela Per Anders Fogelströms text genom att öppna pdf:n.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad