Omslagsbild Lykttändaren
Litteraturtips

Lykttändaren : kriminalroman / Pontus Ljunghill

Det är midsommarafton i Stockholm 1923. Julia Ekengren är en av de tiotusentals människor som samlats för att lyssna på Hjalmar Brantings tal vid invigningen av det nya Stadshuset på Kungsholmen. En knapp vecka därefter hittas Julia ihjälslagen i sin lägenhet på Tegnérgatan.

Den unge kriminalinspektören John Stierna och hans kollega, kommissarie Verner Lydman, tvingas lägga ett svårt pussel för att hitta svaret på gåtan. Vem var den ensamma Julia Ekengren och vem var hennes mördare? Boken ger en flödande rik bild av 1920-talets Stockholm. 414 sidor.

Julia gick förbi lykttändarkontoret på Västmannagatan. Det var oansenligt men därifrån utgick de, männen som tände och släckte i Stockholm. I alla fall i hennes stadsdel, Vasastaden. På ett sätt var det som om han hon träffat några dagar innan var som en lykttändare, att han fått ett ljus att flamma upp inom henne.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Stadshuset invigs 23 juni 1923

Stadshuset invigs 23 juni 1923

Stadshusets invigning 1923

Stadshusets invigning 1923

Stadshusets invigning. Hjalmar Branting i talarstolen

Stadshusets invigning. Hjalmar Branting i talarstolen

Uppfinningar
Tema

Uppfinningar

Många tekniska uppfinningar och innovationer förändrade arbetet när Sverige industrialiserades. Maskiner kunde göra många människors arbete på kortare tid.