Omslagsbild En osynlig
Litteraturtips
Författare: Ljunghill, Pontus (f. 1971). Stockholms stadsbibliotek

En osynlig : kriminalroman / Pontus Ljunghill

En osynlig är den första deckaren om kriminalkommissarie John Stierna. Han har precis gått i pension när en journalist dyker upp för att intervjua honom om ett mordfall. År 1928 mördades den 8-åriga flickan Ingrid. Hennes kropp hittades på Djurgårdsvarvet, men mördaren försvann utan ett spår. Stierna tvingas återuppleva den mardrömslika utredningen.

Boken är en spännande berättelse om ett fiktivt mord, men även en levande stockholmsskildring. Författaren tar oss med på en tidsresa till 1900-talets första hälft. Flera autentiska kriminalfall nämns, som till exempel Den piperska smällen och Sabbatssabotören. Vi får också följa med in i huvudet på bokens huvudkaraktär, mördaren:

När han tittade på sin klocka insåg han att hon snart var tre.
   Varvsområdet var mörkt och nedsläckt. De stora, övergivna byggnaderna stod som orörliga skuggfigurer. Han var nere vid vattnet, blickade ut över sundet. På andra sidan fanns några hus. Till vänster låg den svagt upplysta träbron.
   Han rättade till hatten och tittade ner på den svarta kostymen. Den var nyinköpt men passade dåligt. Så var det för det mesta. Han var smal och hans kraftigt sluttande axlar gjorde att kläderna ofta inte satt som de borde. Då spelade kvalitén mindre roll. Den svarta regnrocken hade han lagt i en påse, den var för blodig att gå omkring i.

374 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad