Rund kakelugn med vit glasyr marmorerad i grönt, gult och lila. Kakelugnen är nerplockad och kaklen utlagda för fotografering.
Föremål
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Kakelugn från Hotell Linden, Klara västra kyrkogata 21

Kakelugnen har varit placerad i ett rum på Hotell Linden i de gamla Klarakvarteren i Stockholm. Den är daterad mellan 1775 och 1810. Kaklet är vitt med marmoreringar i grönt, gult och brunlila. På fotografiet är kakelugnen isärplockad och kaklen ligger upplagda för fotografering, men kakelugnen finns även fotograferad i det rum på hotellet där den var placerad från början. 

Hotell Linden låg på Klara Västra kyrkogata 21, i dåvarande kvarteret Kajan på Norrmalm i Stockholm. På gatorna runtomkring låg många små hotell. Hotell Linden var en enklare sort. Gästerna var tvungna att passera genom varandras rum för att komma till sin egen kammare. När byggnaden där hotellet låg revs 1956 samlade Stadsmuseet bland annat in ett antal kakelugnar. Hotellet fotograferades också av fotografen Lennart af Petersens.

Per Wästberg skriver om hotellet i boken Klara – En stadsdel i förvandling:

”De sista ungkarlarna på Linden tillbragte timmarna innan polisen skulle stänga hotellet med att leta efter pappkartonger på gården, ty de hade inget att packa i.”

Huset där hotellet låg byggdes under andra halvan av 1700-talet. Ursprungligen var det ett bostadshus och mannen som lät bygga det var kakelugnsmakare Lars Lundgren. Efter honom köptes fastigheten av ännu en kakelugnsmakare, J. G. Lundqvist.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad