Spillersboda 1910
Foto
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Småbarnskolonin Små Försök

Föreningen Små Försök startades 1907 av några femteklassare på Kungsholmen. Syftet var att ”bereda hälsosam sommarvistelse på landet åt små stadsbarn”. 

Några elever i femte klass i Kungsholmens elementarskola för flickor startade en barnkoloni 1907. De bildade en förening som de kallade ”Små Försök” och samlade in pengar för att kunna starta en koloni för fattiga barn som var så små att de ännu inte gick i skolan. Föreningen fick våren 1907 ihop tillräckligt mycket pengar vid en vårbasar för att kunna betala ”en fattig hustru, som jämte sina egna även mottog utomstående barn” för att hjälpa till att ta hand om barnen. Den första sommaren tillbringades i en stuga på Ornö som ställdes till kolonins förfogande av friherrinnan Stenbock.

Året efter hyrdes en stuga i Spillersboda nära Norrtälje, även denna gång med pengar som flickorna förtjänat på att sälja sina handarbeten vid en vårbasar. Sex av de fattigaste barnen i Kungsholmens församling valdes ut av församlingens diakonissa, vägdes och undersöktes av läkare och skickades ut på landet.

Barnen vistades på kolonin i åtta veckor. En av de viktigaste sysselsättningarna för barnen var att äta upp sig inför vintern. På Små Försök serverades morgonmjölk, frukost, middag, eftermiddagsmörgås eller kaffe med dopp och kvällsmål. När barnen kom hem till stan i augusti vägdes de igen för att kontrollera att de ökat i vikt. En liten pojke hade en sommar blivit så förtjust i livet på Små Försök att han vid hemkomsten förklarade för sin mamma att han minsann skulle fara tillbaka till landet om fjorton dagar.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad