Elin Johansson, tolv år gammal, hade haft mässlingen vid jultid 1890. Strax efter det fick hon dålig syn på höger öga och behandlades för detta på Serfimerlasarettet. Där upptäcktes det att hon hade förhöjd äggvitehalt i urinen. Sedan februari hade hon haft huvudvärk emellanåt och känt sig trött och matt när hon lekt eller sprungit. Som liten hade hon varit ”skrofulös” — det vill säga ha haft tuberkulösa hudbesvär.
Det visade sig att Elin hade ont vid vänstra njuren. Hon behandlades med garvsyra och naftalin. Eftersom hon blev bättre men inte helt frisk betraktade man hennes sjukdom som kronisk. Hon skrevs ut som ”förbättrad” efter drygt en månad.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Barnsjukhuset Samariten
Skapad
-
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0253 Barnsjukhuset Samariten/F1A Patientjournaler, huvudserie Volym 1 1890-1901
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.