Omslagsbild Mannen på balkongen
Litteraturtips
Författare: Wahlöö, Per (1926-1975), Sjöwall, Maj (1935-2020). Stockholms stadsbibliotek

Mannen på balkongen : roman om ett brott / Maj Sjöwall och Per Wahlöö

Klockan var kvart över nio och det var redan kö utanför Vanadisbadets kassa. Uppför backarna från Sveavägen strömmade soltörstiga och badsugna stockholmare.

Över Frejgatan och mot rött ljus gick två tämligen sjaskiga figurer, den ene klädd i jeans och pullover, den andre i svarta byxor och brun kavaj, som putade betänkligt över vänstra bröstet. De gick långsamt och plirade rödögt mot solskenet.

De båda herrarna hinner inte ens sätta sig i Vanadislunden med sin flaska förrän de upptäcker en död flicka till hälften dold i en buske. Hon har blivit våldtagen och mördad. Lennart Kollberg blir den som måste berätta för den förtvivlade mamman att hennes dotter hittats död. Ska barnamördaren kunna stoppas innan han slår till igen? 238 sidor.

Mannen på balkongen
är den tredje av Maj Sjöwalls och Per Wahlöös böcker i serien Roman om ett brott från åren 1965-1975. Huvudpersoner är Martin Beck, kriminalassistent (senare kriminalkommissarie och chef) vid Riksmordkommissionen och hans kollegor Gunvald Larsson och Lennart Kollberg. Böckerna utspelar sig mestadels i Stockholm och miljöskildringarna samt den kritiska beskrivningen av det svenska samhället är lika viktiga ingredienser som själva kriminalhistorien.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad