Omslagsbild Den vedervärdige mannen från Säffle
Litteraturtips
Författare: Wahlöö, Per (1926-1975), Sjöwall, Maj (1935-2020). Stockholms stadsbibliotek

Den vedervärdige mannen från Säffle : roman om ett brott / Maj Sjöwall och Per Wahlöö

Kollberg och Gunvald Larsson var fortfarande kvar i Eastmaninstitutets bottenvåning när sirenerna började sin sång. Först hördes ljudet av ett enstaka utryckningsfordon, som tycktes komma från Kungsholmen och köra över S:t Eriksbron. Sen föll andra bilar i andra delar av staden in i kören, vrålet tycktes komma från alla håll, fyllde ut luftrummet men kom aldrig riktigt nära.

Kommissarie Nyman mördas brutalt i sitt rum på Sabbatsbergs sjukhus. Martin Beck och hans kollegor från Riksmordkommissionen kallas in och det visar sig snart att Nyman själv var en brutal och inte speciellt omtyckt polis. Är det någon som velat hämnas en tidigare kränkning? Historien utspelar sig i april 1971. Piratförlagets utgåva från 2012 inleds med ett förord av Jens Lapidus och avslutas med några sidor från författarnas anteckningsblock och första sidan i originalmanuskriptet. 225 sidor.

Den vedervärdige mannen från Säffle är den sjunde av Maj Sjöwalls och Per Wahlöös böcker i serien Roman om ett brott från åren 1965-1975. Huvudpersoner är Martin Beck, kriminalassistent (senare kriminalkommissarie och chef) vid Riksmordkommissionen och hans kollegor Gunvald Larsson och Lennart Kollberg. Böckerna utspelar sig mestadels i Stockholm och miljöskildringarna samt den kritiska beskrivningen av det svenska samhället är lika viktiga ingredienser som själva kriminalhistorien.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad