En simbassäng med en mindre trampolin, ligger mellan en brant bergvägg och en uteservering som hör till badområdet. På serveringen sitter det många människor. Nedanför bergväggen är solterrasser av trä anlagda och dessa är fulla av människor som ligger och solar.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stockholms stadsmuseum

Bassäng och uteservering vid Vanadisbadet

Vanadisbadet ligger mitt i Vanadislunden i ett gammalt stenbrott. Det omges av både bergsklippor, skir grönska och trafiken på Sveavägen.

Det populära badet invigdes i maj 1938, under en tidig och oväntad värmebölja. Utomhusbadet ritades av arkitekten Paul Hedqvist, och blev ett fint exempel på den svenska funktionalismen, här i en ganska stram stil. Badet ingick i en satsning av Idrottsstyrelsen på anläggningar för idrott och friluftsliv. Ny forskning pekade på solbadets betydelse för att motverka sjukdomar.

Vanadisbadet placerades i ett före detta stenbrott, vänt mot sydväst. Arkitekturen präglades av vitmålad betong, stora glaspartier och blåmålade ståldetaljer. När badet invigdes var det Stockholms första eluppvärmda utomhusbad. Här fanns flera bassänger, smäckra omklädningspaviljonger med solterrasser på taken och ett soldäck med bergväggen som dramatisk fond.

Ännu på 2000-talet upptäcker nu nya generationer den exotiska känslan av att bokstavligen bada mitt i stan.

Uppdaterad