Omslagsbild Den dräggiga draken
Litteraturtips
Författare: Björkum, Svante (f. 1949). Stockholms stadsbibliotek

Den dräggiga draken och andra hemska historier : spännande ställen i Stockholm / Svante Björkum

Många spännande saker har hänt i Stockholm, det mesta har glömts bort, men några få saker talas det fortfarande om. Så är det med historien om den inmurade sjömannen.
Det här hände för länge sen, i mitten av 1300-talet. Då kom en sjukdom som kallades pesten till stan. Det var det allra värsta som man någonsin varit med om. Folk bara dog. De som blev smittade fick stora bölder och dog. Det gick fort, oftast var man död inom tre dagar, ibland till och med samma dag.
Ingen visste vad man skulle ta sig till. Det enda som man kunde komma på var att försöka springa ifrån pesten, eller; mura in den.

Så börjar historien om Den inmurade sjömannen. Den stackars mannen sitter på en krog och dricker öl när ryktet plötsligt sprids att han har fått böldpest. Mannen blir dödad och sedan inmurad på krogen för att inte sprida smitta. Om det hände på riktigt? Ja vem vet.
Den här boken är i alla fall full med liknande historier från Stockholm, till exempel om spökflickan vid Skanskvarn och Agnes förtrollade halsring.
Varje historia avslutas med en faktaruta och det finns en karta där alla platserna är utmärkta. 79 sidor.

Uppdaterad