Det här är historien om Stockholms utveckling berättad på ett enkelt vis. Boken passar både de lite yngre skolbarnen och de äldre samt de som vill lära mer om Stockholms historia på lättläst svenska. Berättelsen tar sin början då de första människorna bosätter sig på platsen för det framtida Stockholm och sträcker sig fram till idag. Boken avslutas med en liten ordlista. Vad gjorde egentligen en pungmakare?
Så här beskrivs exempelvis medeltidens hus:
För att undvika bränder började man bygga hus av tegel istället för av trä. De nya tegelhusen brukade ha två våningar och en stor källare där köpmännen kunde ha sina varor.
Många hus hade luckor mot gatan. Butiken öppnade när luckan fälldes ner och varorna lades ut. Köparen stod ute på gatan och säljaren inne i huset.
Och så här såg det ut på medeltidens gator:
På gatorna strövade kor och grisar fritt omkring. Grisarna smaskade glatt i sig av soporna.
På kvällar och nätter måste djuren hållas inomhus. Enligt lagen var det förbjudet att ha dem på vinden eller i källaren, i sovrummet gick det däremot bra.
42 sidor
Stockholm : från holme till huvudstad / Ulf Sindt (text), Magnus Bard (bild)
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Bard, Magnus (f. 1955), Sindt, Ulf (f. 1954)
Utgivningsår
2005
Utgiven av
Alfabeta
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-501-0485-3
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad