Stockholm 1871 – en liten, koncentrerad stad mitt inne i de mörka skogarnas, de ljusa vattnens och de grå bergens famn. Och vildmarken är nära, så nära att en varg en kall vinternatt i början av sjuttiotalet tar sig över Hammarby sjös is och kniper bomullsspinneriets bandhund vid Barnängen.
Så inleder Per Anders Fogelström sin berättelse om Stockholm under ett speciellt år, 1871. Hur såg det ut i staden då? Hur levde människorna? Hur roade de sig? Hur var livet för arbetarna, de fattiga, de bostadslösa, de prostituerade? Vilka var tiggarna och vad gjorde samhället för dem? Och hur kunde en rättegång gå till?
Innehåll
Den sköna synderskan – 1871
Inledning
Med tåget till Klara
På stadens gator
Stockholmarna i arbete
Arbetets villkor
Fattighjon och tiggare
Gatutärnor och bordellflickor
Brott och straff
Matrast
På teater
Konstnärer och författare
Hembesök
De kungliga
Några ord om modet
Nytt och gammalt
Framtidens stad planeras
Avsked
En resa till Stockholm 1871 / Per Anders Fogelström
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Fogelström, Per Anders (1917-1998)
Utgivningsår
1971
Utgiven av
Svenska handelsbanken
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad