Ljud
Upphov: Sebastian di Zazzo's dragspelsorkester, Elmer, Gustaf (1897-1959), Westling, Ragnar (1899-1973). Kungliga biblioteket

Söderhavets pärla – Stockholmslåtar

Sebastian di Zazzo föddes i Italien 1887. Han lärde sig tidigt att spela dragspel.

När han var fjorton år gammal flyttade han med sina föräldrar till Göteborg där han började uppträda på olika etablissemang. Tillsammans med Giuseppe Valente bildade han dragspelsduon Di Zazzo Duo.

Under större delen av sitt liv var di Zazzo bosatt i Stockholm även om han ofta var på turné. Här har vi valt ut tre inspelningar. Ideal-mazurka från 1913, ett potpurri ur Verdis Trubaduren, också det i en inspelning från 1913, samt Söderhavets pärla från 1930.

Det senare stycket tillskrivs Sebastian di Zazzos dragspelsorkester med refrängsång av Jean Claesson. Stycket är utgivet av det engelska grammofonbolaget Goodson Record Company på en så kallad flexiskiva.

Goodson Records grundades på 1920-talet och var ett av de första grammofonbolagen som experimenterade med att ge ut inspelningar på ett mjukt böjbart material.

I länklistan nedan hittar du länkar till ytterligare två inspelningar med Sebastian di Zazzo.

Där finns också två länkar till en polisrapport och ett polisfoto från 1907 då Di Zazzo greps i samband med ett bråk han var inblandad i på Riddarhustorget.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad